10. Silver Skate - Teini-ikä edessä

Kutan luistelijoita vuonna 2005

 

Siitä piti tulla alueen pienimpien luistelijoiden kilpailu. Hehkuvan kuumana heinäkuun leiri-iltana heinäkuussa 2003 joukko Kuopion Taitoluistelijoiden kovin nuoren seuran vanhempia istui iltanuotiolla lasten nukkuessa. Isoja luistelijoita ei vielä ollut, mutta oli kova halu päästä kansainvälisiin kilpailuihin ja nähdä, mitä muualla luistelumaailmassa tapahtuu. Seuran valmentaja ehdotti ensimmäisen oman kilpailun järjestämistä. Hänen vilpittömäksi kauhukseen ehdotus ja toiveet yhdistyivät ja päätimme järjestää sekä oman kilpailun että saada mahdollisuuden kansainväliseen kokemukseen – pienimmistä luistelijosta lähtien. Ensimmäisen Silver Skate –kilpailun päivämääräksi sovittiin 4. – 6.4.2003. Olemme juuri nyt toipuneet tämän kevään 10. Silver Skatesta, vakiintuneesta interclub –kisasta.


Silver Skate oli v. 2003 Suomen toinen kansainvälinen, vuosittain järjestettävä interclub –kilpailu. Edelle oli ehtinyt Tampere ja Santa Claus, josta on muodostunut meille läheinen joulunalusajan ”sisarkilpailu”, samoin kuin hieman myöhemmin alkaneista alkusyksyn Tikkurila Trophysta ja Jackson Haines Cupista. Sittemmin interclub -kilpailuja on pulpahdellut Suomen kartalle kymmenkunta, kukin omalla profiilillaan. Tilaus tämän kaltaisille kilpailuille on siis selvästi olemassa – ja tulee korostumaan, kun jatkuvasti kiristyvät lajin vaatimukset rajoittavat jo kaikkein pienimpienkin luistelijoiden mahdollisuuksia osallistua kansallisten liittojen järjestämiin kisoihin.


Alusta alkaen meille oli selvää, että Silver Skate on kauden loppuun sijoittuva kisa, jonka tarkoituksena on antaa mahdollisuus kilpailla valmiilla, kypsällä ohjelmalla ja kokeilla ilman minkäänlaista painetta uusia elementtejä ja temppuja – kisan tuloksillahan on merkitystä ainoastaan luistelijalle ja valmentajalle vertailussa muihin saman ikäluokan luistelijoihin ja omaan aiempaan osaamiseen. Ehkä juuri paineettomuudesta johtuen olemme saaneet vuosien mittaan nauttia monista loistavista esiintymisistä sekä jäällä että sen ulkopuolella. Toiveenamme on ollut kilpailun aloittamisesta alkaen, että Silver Skate on myös hauska kevään lopetus ja luisteluperheiden yhteinen viikonloppu, jonka aikaan hiihto-, laskettelu- ja Kallaveden jääretkeilymahdollisuudet ovat parhaimmillaan. Vierailevat valmentajat on mm. bongattu järven jäältä pilkiltä – varsin hyvin tuloksin.


Vuosittainen osanottajamäärä on vakiintunut 300 - 400 luistelijan tasolle, ja vuosien kuluessa Silver Skateen on osallistunut edustajia Venäjältä, kaikista Baltian ja Pohjoismaiden maista, Italiasta, Espanjasta, Saksasta ja toistaiseksi kauimmaisena Etelä-Afrikasta. Vuosittain kisassa on totuttu näkemään vahvoja ohjelmia nuorimpien vasta-alkajien suorituksista lajin nuorten kansainvälisen kärjen huipulle saakka. Silver Skate –kilpailu on vuosien saatossa ollut ponnahduslauta useille innokkaille nuorille taitoluistelijoille jotka nykyisin kilpailevat jo lajin ylemmissä sarjoissa – kymmenen vuoden takaisesta ensimmäisen kisan osanottajalistasta löytyy useita Suomen ja Pohjoismaiden mestaruuksia aikuisten ja juniorisarjoissa voittaneita ja myös jo uransa lopettaneita luistelijoita. Juhlavuonnakin Silver Skate –kilpailuihin osallistui ylimmissä sarjoissa taitoluistelijoita jotka nähtiin 10 vuotta sitten kaikkien aikojen ensimmäisen Silver Skate –kisassa.


Protokollasta vuonna 2003:


Chicks A


  1. Sindra Kriisa Anna Levandi, Tallinn

  2. Beata Papp KuTa

  3. Silva Kirkkomäki EsJT


Debs A


  1. Jenni Vähämaa ETK

  2. Tuuli Nikoskinen EsJT

  3. Sofia Otala HL





ISU –ARVOSTELUUN ENSIMMÄISENÄ POHJOISMAISSA



Kilpailun järjestäjän suurimpia haasteita on mahdollisimman hyvän tuomariston saaminen paikalle – pienimmät luistelijat ansaitsevat yhtä lahjomattoman ja samalla kannustavan tason kuin kansanväliset juniorihuiput. Tästä ei voi eikä saa tinkiä. Myös valmentajat tarvitsevat tuomariston palautteen ja selvän käsityksen loppukauden tilanteesta urheilijansa kehittämistä varten.


Tämä oli motivaationa siihen, että Silver Skate otti tietääksemme ensimmäisenä pohjoismaissa käyttöön uuden ISU –arvostelun huhtikuussa 2006. Koska Suomella ei ollut vielä omaa ISU-käytäntöä eikä kansallisia kertoimia, lainasimme Skate Canadan kertoimia eri ikäluokkia varten ja asia kiinnosti kansallisesti riittävästi YLEn uutisointiin asti. Skate Canada –kertoimet ovat jääneet Silver Skateen – myös tulevaisuudessa pyrimme noudattamaan mahdollisimman tarkasti kansainvälisiä ja ISUn suosittelemia järjestelmiä. Tulokset ovat tällöin luistelijakohtaisesti vertailukelpoiset muissa maissa järjestettyjen kansainvälisten kilpailujen kanssa.


Sittemmin olemme palanneet alkuvuosien omista tietokoneista kerätystä reaaliaikaisesta ”kaukalonreunusverkosta” käsin kirjaukseen. ISUn nykyinen ohjelmisto rakentuu osin jo vanhentuneiden järjestelmien varaan, ja pian ainoat tietokoneverkot, jotka voivat järjestelmää käyttää, on pyhitetty ainoastaan sitä varten. Onneksi paperi on keksitty.


Arvostelun laatu ei kärsi siitä, merkitäänkö GOE tai elementin taso hiirellä vai lyijykynällä. Olemme olleet koko kilpailun keston ajan onnekkaita ja saaneet Kuopioon parhaan mahdollisen arvosteluosaamisen – joka on myös kestänyt perinteisen ”judgement night’n”, joissa tuomariston arvostelua on arvosteltu järjestäjien ja valmentajien taholta. Toinen tuomaristolle tuttu perinne on ollut täysin kohtuuton työn ja arvioitavien määrä Silver Skate –viikonlopun aikana. Olemme päätyneet jakamaan tuomaristolle himoittuja ”Iron Arse” ja ”Platinum Butt ” -kunniamainintoja, joiden edellytys on 100 ja 150 tuomaroitua luistelijaa / vrk. Odotamme uusia tittelin haltijoita tulevina vuosina. Ainoastaan nykyiset tittelin haltijat ja heidän kollegansa tietävät, kuka on jo ylittänyt nämä rajapyykit.



SILVER SKATE –GAALA


Ajatus kisagaalasta, johon pyydetään erilliset esitykset sai alkunsa v.2008 Kehä III sisäpuolelta (!). Nykyisin Silver skate -kisaviikonloppu huipentuu kansainväliseen gaalaan, jossa nähdään taidokkaita showesityksiä värivalojen loisteessa ja joka on yleisölle avoin maksuton tapahtuma. Yleisö on tervetullut seuraamaan valmentajien ja urheilijoiden työn hedelmiä, pienimpien luistelijoiden esityksiä ja upeita kansainvälisiä nuoria taitureita vuosittain. Ja yleisömäärä on kasvussa, onhan kyseessä mainio näyteikkuna yhteen näyttävimmistä ja katsojalle nautittavimmista urheilulajeista



JÄRJESTÄJÄKSI ?


Kuinka keski-ikäinen oikeastaan joutuu koukkuun nuorten urheilijoiden taitolajin kanssa ? Osa vastauksista löytyy Silver Skaten tapaisen kisan aikana. Tunteiden kirjo paniikista ja kaaoksesta onnistumisiin ja lopulta väsymykseen tunkee jokaisen kisan valmistelijan elämään. Lopulta vain yksi asia on varma: yksikään näytös tai kilpailu ei onnistu ilman työtä, jonka takana ovat urheilijoiden ja valmentajien lisäksi perheet.


Kilpaileva taitoluistelija perheessä tarkoittaa taitoluisteluperhettä, halusi tai ei. Jatkuvat harjoitukset määräävät kaikkien ajankäyttöä. Onnistumiset tulevat vasta tuhansien tuntien työn jälkeen. Vajavaisuuden tunteen kanssa kamppaillaan jatkuvasti. Jokaisessa luisteluperheessä mietitään viikoittain, onko tämä oikeasti kivaa vai ei. Myöhäistä. Riippuvuussuhde on jo syntynyt.


Pyrkimyksenämme on tarjota parhaat mahdolliset puitteet paljon vaativan ja paljon antavan lajin aloittamista ja harrastamista varten ja samalla taitoa myös elämää varten. Kansainvälisyys ja käytännön tekeminen ovat olennainen osa lajin kehittämisessä. Siinä työssä tarvitaan jatkossakin urheilijoiden ja valmentajien lisäksi ennen kaikkea luisteluperheitä.




Oheisvalmentaja Carlos pilkillä Kallavedellä